linakuijl

http://www.youtube.com/watch?v=sjTKjJVJG0s

(Jag kör dagens tredje sista set på 70 kilo, har kört på 85 och 80 kilo seten innan men det kändes inte så bra... Här går jag något för fort ner i den negativa fasen då jag är lite för trött...)

ÖVNINGEN OCH VILKA MUSKLER SOM ARBETAR
Knäböj är en otroligt bra basövning och tränar både styrkan och koordinationen. Den här övningen engagerar flera leder och därmed flera muskler. Den tränar en stor del av kroppsmuskulaturen med betoning på framsida lår och rumpa men i stor del även lårens insida, ryggsträckarmusklerna, magmusklerna och baksida lår.

UTFÖRANDE:
• Placera skivstången högt upp på axlarna, bakom nacken och stå med fötterna något bredare än axelbrett och lätt utåtvridna. (OBS; se till att knäna går i samma riktning som tårna pekar.)
• Andas in djupt, spänn bukmusklerna och håll upp blicken.
• Sänk dig ned med rak rygg och stanna i ett läge där låren ligger under 90 graders vinkel eller djupare om det är möjligt.
• Vänd mjukt i bottenläget och res dig i en rak linje till stående position utan att fälla fram ryggen samdidigt som du andas ut. Skjut fram bröstet, tryck ut rumpan och pressa armbågarna framåt på vägen upp för att lättare bibehålla en bra hållning.


DIN KROPPSTYP PÅVERKAR UTFÖRANDET
Det är viktigt att du tar hänsyn till just din kroppstyp och inte bara tittar på någon annan. Din kropp bestämmer hur framåtlutad du ska vara, hur djupt du ska gå, vilken fotställning du ska ha osv.

Har du korta muskler i baksidan av benen och/eller har långa lårben så kan det vara väldigt svårt att gå tillräckligt djupt utan att tappa balansen. Pröva då att lägga två vikter under hälarna så du inte behöver luta överkroppen framåt fullt så mycket och det känns ofta lättare att komma ner. Dock flyttas en något större del av ansträngningen från gluteus (rumpan) över på framsidan av låren.


VIKTIGT FÖR ATT FÖREBYGGA SKADOR:

• Behärska alltid tekniken fullt ut innan du börjar lassa på mycket vikter.
• Se alltid till att värma upp ordentligt innan.
• Var noga med att knäna alltid går i samma riktning som tårna pekar.
• Du ska ALDRIG runda ryggen när du utför knäböj. De flesta skador i ryggens nedre de, framförallt diskbråck, orsakas av rundad rygg.

Låt knäböj bli en av dina favoritövningar så kanske den här rumpan blir din snabbare än du kan ana……


 

Comments (10)
staffanKnäböj är absolut kung och kan man utföra den, gör det! Bra inlägg Lina! Hade super / Staffan2010-08-30 12:18
Jag vill,alltsåkanjagDu e grym hjärtat!2010-08-30 12:55
HammerBra skrivet men hon på bilden gör fel som många andra. Det är så många som har stela fotleder... Skrev om knäböj i detta inlägg som för övrigt innehåller allt man behöver veta http://fitnessguru.se/hammer/4897-den-perfekta-kn-b-jen .. Kör hårt =)2010-08-30 15:14
FältsjÖ -Minresamottoppen!Inget angående detta inlägg, men hoppas du hade d grymt i Spanien?:D Provade ditt grötrecept imorse o den var grymt god, gjorde tom ett inlägg om den :D Ha de guld =)2010-08-30 17:40
Vägen är alltJättebra inlägg! Ska tänka på detta nästa gång jag kör :)2010-08-30 21:06
zero2hero zero2herogrymt inlägg:) ska köra knäböj idag och blev lite mer pepp nu efter din video! 2010-08-31 10:12
ElinSNär kommer kostschemat upp som du skrev om i ett inlägg lite längre ner? :) Jättebra blogg! (:2010-08-31 22:06
NO EXCUSESStaffan; Tack så mycket! Håller med helt, världens bästa övning om den utförs korrekt. Ha det bäst! Wille; Du är bäst- är fan imponerad av dina knäböj sist vi körde! Hammer; Tjejen som du tycker gör fel heter Pauline Nordin och har tävlat en hel del på proffsnivå i USA..... Vill inte låta otrevlig men hennes utförande är i stort sätt alltid flawless, iaf enligt mig.. Förstår inte riktigt vad hon gör fel på bilden... Kollade in ditt inlägg- bra skrivet även om jag inte håller med om allt till 100 %. Bra inlägg dock! Kör hårt! =) Fältsjö; Tack grabben, jag hade det toppen! Fan va kul att du prövade gröten- och gillade den också! =) Ska testa dina recept nu när jag är hemma också. Blev ruskigt nyfiken på den senaste omeletten.. Hör av mig när ja testat! Tack så mycket och ha det bäst! Mexxa; Tusen tack för din kommentar, kul att få lite respons på vad ni tycker är kul att läsa om. Lycka till med knäböjen o kör för allt du är värd! =) Zero2hero; Tack som fan! Härligt, hoppas böjen satt och att du inte kan gå imorgon! =) (va glad att du är man o slipper sitta varje gång du ska kissa... ) ElinS; Dietschemat har jag lagt upp! Kolla länkar här till höger så ligger det under "mitt dietschema" : http://fitnessguru.se/linakuijl/3456-kostschemat-som-tog-ner-mig-20-kilo-pa-4-manader. Bara att fråga på om du undrar något. Jag kommer även lägga upp mitt andra kostschema som jag körde för att sedan gå upp i vikt och bygga muskler. Kul att du gillar bloggen, jättekul att höra, tusen tack! =) Varma hälsningar Lina 2010-08-31 22:42
IDAhur är det med knäna över fötterna? Alltså är det viktigt att knäna inte hamnar framför tårna om man skulle dra en rak linje från knäna och ner? svårt att förklara såhär men hoppas du förstår :)2010-09-01 16:37
NO EXCUSESIDA; Ja härligt, där hade jag missat något viktigt! =) Du har helt rätt. Det är superviktigt att du inte låter knäna gå utanför knäna, vilket de oftast inte gör på ett farligt sätt när du kör fritt. Därmot när du är fast i en bana, ex i smithmaskin el hacklift så är det lätt att knäna hamnar framför tårna. Se till att kliva fram ordentligt för att slippa detta problem. Jag undviker smithmaskin och hackliften då det är lätt att förutom detta ta i ojämnt vilket leder till snedbelastning. Tack för en bra fråga! =)2010-09-01 17:05

Den ständiga frågan jag alltid fått under tiden jag gått ner i vikt och tränat är "Hur upprätthåller du motivationen?" "Ger du aldrig upp?"

Jag är inte omänsklig! Jag har toppar och dalar, stora sådana! =)
Ibland känner jag mig jättepeppad, ibland har jag bara lust att skita i allting.
Det underbara är att ALLT när det gäller viktminskning eller hård träning till 99% bara sitter i huvudet.
Du måste göra val VARJE dag, och tro mig, det är såå mycket lättare att bara välja den där bullen en den där salladen. Det är mycket lättare att dimpa ner i soffan efter jobbet med en färdigrätt än att gå ut i regnrusket upp på gymmet, köra skiten ur sig och sedan gå hem och göra en hälsosam måltid. Såklart det är lättare.
Jag hatar att behöva göra alla de valen, behöva gå förbi alla frestelser med delicatobollar och mozarella... (Fan va svag jag är för mozarella...)
Men det är bara att göra, jag vill inte höra bortförklaringar. Gör rätt val bara. Det är just så enkelt. No excuses.På gymmet måste du hitta rätt inställning, när jag känner mig svag på gymmet och har dålig självkänsla så klarar jag inte ens halva vikterna jag annars kör på. Jag har kört benpress 160 kg 3*6 på ren vilja, dvs jag var sjukt otränad i benen men jag va på rätt ställe mentalt och peppad till tusen.

Huvudsaken är att se dig själv utföra det perfekt, se dig själv som du är när du är som starkast. Det är det som gör att du kan kämpa igenom smärtan och ge det lilla extra när musklerna gett upp för länge sedan.

Jag kan vara sjuk svag i första setet, sen sätta mig och gå igenom det mentala i huvudet och sen gå in och köra sista setet klockrent fast jag borde vara helt slut efter att ha kört ett par set innan. Det är bara i huvudet.

Så, svaret på sista frågan. Nej, jag ger aldrig upp.
Jag kan misslyckas på ett set, lyxa till det på en diet osv men jag ger aldrig upp.

Comments (4)
HannaMariaDu är en stor förebild! Så jävla grym är du och jag ska tänka på allt som står i det här inlägget när jag efter en lång skoldag OCH ett jobbpass ska dra till gymmet på kvällen! Fan så skönt det skulle vara att sätta sig vid teven istället men det är verkligen inte värt det! Gymmet it is! 2010-08-30 00:37
FeliciaAnledningen till att jag vägrar ge upp är den att jag inte vill må dåligt igen! När jag står där i valet och kvalet mellan t.ex. en bulle eller en banan så är vetskapen om hur min kropp mår utav dessa två saker det som får mig att vilja göra rätt val och pusha bort den där bullen. Jag vill ALDRIG må dåligt igen, så enkelt är det :-) ...men ändå så svårt :-P2010-08-30 07:17
Cam -JagskaditjagvillSå rätt! Man kommer så långt genom att tänka rätt. Jag försöker att tänka "JAG SKA" istället för "jag ska försöka". Visst, det ett försök jag gör, för det händer ju att jag misslyckas. Men då är det ju bara att försöka igen :) 2010-08-30 20:07
NO EXCUSESHannaMaria; Åh va glad jag blev när jag kom in och läste din kommentar- tusen tack tjejen! Kul att du hittar lite inspiration i det jag skriver. Lycka till- kör hårt och gör de jobbiga valen så kommer du alltid att lyckas! Hejjar på för fullt! Felicia; Åh va rätt du prickar! Du har rätt i varje ord du skriver. Ska skriva mer om detta sen, om självkänsla och hur det påverkar valen vi gör. Tack för din kommentar! Du är klok du, darför kommer du lyckas! =) Cam; Helt rätt inställning! på det igen bara!! Så länge du inte ger upp är det inte ett misslyckande! =)2010-08-31 22:47

.... men har nu svarat pa alla era kommentarer under det inlagget ni stallde fragan!

 Kram till er alla!

Comments (3)
Fitnessguru NewsHa det underbart nu!2010-08-27 12:31
Jag vill,alltsåkanjagvärst va du va duktig då ;-)2010-08-27 17:05
NO EXCUSESHaha... jadu wille jag har det ju à stressigt har! =) synd bara att jag brande bonans hus samt framtida restaurant! puss Tack sid, jag njuter lite at dig ocksa! Puss!2010-08-28 14:16

För mig har mat sedan jag började träna helt klart endast blivit ett bränsle för min kropp, ett hjälpmedel som för mig närmare mitt mål. Om det är ett sunt tankesätt eller inte kan diskuteras i evigheter. För mig är det det enda sättet som funkar för att jag ska kunna hålla kosten. 6 dagar i veckan äter jag det min kropp kräver för att hålla sig i den form jag vill, en dag i veckan blir bränsle till njutning och jag unnar mig en social middag i goda vänners lag där reglerna för en kväll suddas ut.
För förut har mat alltid varit en ren njutning. Jag stoppade i mig vad jag hade lust med och det jag var sugen på (många dagar ett par chokladkakor per dag). Kanske därför jag såg ut såhär förut?

Jag försöker se på maten precis som bensinen är för bilen. Rent bränsle. Långsamma kolhydrater (snabba efter träning) , mycket protein och bra fetter när jag bygger muskler samt högvärdigt protein och bra fettkällor och grönsaker under diet.
Det finns massor med tips om hur man kan få dietmaten lite roligare men att orka göra 6 supergoda och varierande måltider per dag är det inte många som orkar eller har tid med. Jag kommer skriva ett inlägg sen om tips på hur man kan förbereda mat mm för att enkelt kunna ta med sig eller ha redo hemma. För varför göra det svårt för sig? Det kan vara tillräckligt jobbigt iallafall! =)

Comments (2)
Jag vill,alltsåkanjagNär du väl ska "njuta" av maten...då jävla blir det njutning på hög nivå vill jag lova ;-)2010-08-27 11:41
NO EXCUSESHaha, nu far du det att lata som jag proppar i mig hela kylskapet da.. och det gor jag ju inte men jag njuter av varje tugga! puss alskling!2010-08-28 14:17
0 av 1
OPTIONS