linakuijl

Fitnessmat.

En kycklingfilé, en hög med bulgur och där brevid ligger en ännu större hög med kokt broccoli. Rätt torrt. 

Okej, såhär ser det inte alls ut hela tiden. Men om man själv lever i fitnessvärlden så går det inte att komma undan att de är en vanlig syn.

Maten ses mer som näringsämnen än en perfekt komposition av smaker. 
När jag ska bjuda ex Niklas på lunch så är det knappast frågan "Vad är du sugen på?" som dyker upp utan mer något i stil med "Deffar du? Hur mycket protein måste du få i dig? Ska du ha snabba eller långsamma carbs?"

Men jag är fast besluten av att man kan njuta under en viktnegång, att man kan hitta en bra balans där inte diet inte känns som ordets första tre ord. 

För mig heter en stor del av lösningen såser på kesella lätt/kvarg.
Kalorisnåla och proteinrika men fantastiskt goda!


En av min absoluta favoriter genom åren är kesella tzatzikin. Den passar till lax, kyckling och kött och räddar vilken grillkväll som helst under sommaren. 
Jag är inte ensam om att missbruka denna men om du inte redan provat så gör det!

(den enda bilden där inte leons hand är på jakt efter vitlöken...)DU BEHÖVER: 

- 250 kesella lätt / kvarg 
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk olivolja
- ca 1/3 till 1/2 gurka (beroende på storlek)

GÖR SÅHÄR: 

Riv gurkan med den grövsta sidan av ett rivjärn

Finahacka vitlöken

Lägg ner kvargen i en skål och blanda ner den strimlade gurkan med oljan och vitlöken. 

Blanda i vatten till önskad konsistens. 
 

Comments (0)

... får man äta Ben and Jerrys i sängen..... smileyVarmt i halsen är också skönt, istället för te med 1 kg socker (jag dricker helst socker med te och inte tvärtom) så dricker jag varm choklad på Fitnessgurus chokladkasein. Hmmmmmm sååå gott! Kan även berätta att nya isolaten Mint chocolate är magisk att göra varm choklad på. Gillar du After Eight så kommer du bli mycket lycklig! 
Lika god med vanligt vatten i shakern (obs såhär fräsch är jag inte idag.. wink)
Kallt i halsen är skönt, när ben and jerrys tagit slut blir det frysta bär. 

Sen ska jag unna mig lite läsning nu. Förut jobbade jag i bokhandeln och läste minst en bok om dagen. Idag tar jag mig bara tid att läsa fysiologi, anatomi, atriklar, personlig utveckling osv. Såå skönt att för en gångs skull ta mig tid att läsa något enkelt men ändå inspirerande. Jag vet inte exakt hur det kom sig men jag tror att jag letade efter något annat när jag fick syn på Isabellas senaste bok. 
"Hon, den där blondinbella är verkligen inget för mig..." tänkte jag....

 Men något bra har hon ju uppenbarligen gjort." 

Så jag köpte den. Jag tror enormt mycket på att ta det bästa från de som lyckats och göra till sitt egna.

WOW vilka förutfattade meningar jag haft. WOW vilken fantastiskt stark , smart och inspirerande ung kvinna hon är, Isabella. Med alla sina styrkor, tillkortakommanden och enorma insikter. Jag känner igen mig så otroligt mycket i det hon skriver och jag är tacksam över att få ta del av hennes misstag och lösningar. 

Jag rekommenderar alla att köpa den!Tack Isabella, för att du är så öppen och delar med dig om dina erfarenheter till alla unga tjejer därute som så gärna vill lyckas. Du har all min respekt, ser fram emot att träffa dig!

Comments (0)

Rygglyft är nog en av de övningar jag oftast ser utföras fel. 

För att få en förståelse över varför man bör göra på ett visst sätt så behöver man kunna enkel anatomi. Jag ska göra mitt bästa för att hålla det enkelt och inte tappa er nybörjare men ändå göra ett försök till att få er att förstå anledningen bakom övningsutförandet. 
Erector Spinae (fileérna längs ryggraden) består av fyra stycken muskelsystem med muskler i olika längder som går från bäckenet och upp mot skallbasen. 

Erector Spinaes huvudfunktion är att sträcka i bålen och tippa bäckenet. Den påverkar INTE höftleden. 

Muskler som sträcker i höftled är bla stora sätesmuskeln och baksida lår (M. Gluteus maximus, M. Hamstrings). 
Dvs utförs övningen med rak rygg så kommer du aktivera dessa muskler istället och erector spinae får endast arbeta statiskt.

OBS; i filmen nedan menar jag just erector spinae när jag pratar om "ryggmusklerna". 
http://www.youtube.com/watch?v=03r5mD3LWdU

Det är därför mycket bättre att göra en rullande rörelse uppåt och då träna musklerna dynamiskt. Utför man övningen rätt så brukar det behövas lite eller ingen vikt. 

Bänkens lutning kommer avgöra hur tung övningen blir samt vart i rörelsen belastningen blir som tyngst. 

Om maskinen lutar så att överkroppen är parallell med golvet i toppläget så är det betydligt tyngre för musklerna än om du är mer upprätt i slutläget (som bilden nedan). 
UTFÖRANDE: 

- Ställ in maskinen så att dynan ligger mot främre delen av höftkammen

- Kliv in i maskinen med fötterna höftbrett isär och lätt böjda knän

- Spänn magen kraftigt och krumma ryggen i bottenläget. Håll händerna på armbågarna och låt armarna hänga passivt under rörelsen

- Andas in och skapa buktryck i bottenläget och rulla sedan sakta upp, kota för kota

- Stanna när ryggraden är i linje med låren och ryggen är i normalkurvatur

- Andas i toppläget och skapa sedan buktryck igen

- Rulla ner kota för kota

- Andas i bottenläget och upprepa


SKADERISKER:  

- Ökat disktryck när man böjer i bålen
- Fasettleder och kotbågar kan tryckas ihop i toppläget om man går för långt bakåt
- Undvik vid högt blodtryck då det intrakraniella trycket ökar


TIPS: 

- Stretcha rectus femoris (framsida lår) och M. Iliposoas (höftböjaren) om du har svårt att utföra övningen korrekt

Agonist: M. Erector Spinae
Synergister: Latissimus dorsi,  M. Quadratus lumborum, M. Trapezius pars descendens, pars transversus samt ascendens
Antagonister: M. Iliopsoas, M. Rectus femoris, M. Rectus abdominis, M. Obliques externus/internusFrågor, fungeringar? Eller har jag glömt något du anser är viktigt?
Ingen fråga är för dum och era åsikter är
viktiga för att kunna ge er maximalt värde!


kommentera nedan eller maila på lina@fitnessguru.se
 

Ge gärna en yes om det uppskattas!

Comments (0)

För att själv kunna utveckats i den takt jag gjort så har det varit avgörande att inspireras av andras framgångar och modellera deras arbetssätt. Det finns ingen anledning att återuppfinna hjulet när andra lyckats med det du vill lyckas med. Använd det!
Det är hands down det bästa rådet jag kunnat ge mig själv för ett par år sedan. 
 Just därför är det viktigt att inte bara dela med mig av mina egna framgångar utan även andras. 

 

Josefina är en av de otroliga personerna jag haft möjlighet att jobba med. Varje vecka får jag inspireras av hennes vilja att utvecklas och hennes mod att krossa sina gränser.

Detta gör att mitt jobb är något av det värdefullaste jag har!


FÖRE/EFTERJag påbörjade min resa på en vikt på över 88kg, vilket var en hel del vikt för en tjej på 163cm. 

Min viktuppgång började 2008 då jag blev påkörd av en bil och skadade nacken. Detta innebar för mig att jag slutade träna, sålde min häst och slutade rida (som hade varit en stor del av mitt liv sedan jag var 5 år gammal). Jag var SÅ låg både mentalt och fysiskt. Smärtan i kroppen och det mentala innebar att jag blev väldigt stillasittande och lassade i mig mat. Under 2008 gick upp närmare 20kg. Detta innebar såklart att jag mådde ännu sämre.

Flera gånger under de närmaste åren kom jag att försöka ta tag i mitt välmående, men det kom aldrig längre än till att jag kämpade stenhårt i en eller några veckor för att sedan ge upp igen. Jag hittade in på Fitnessguru.se och jag kommer ihåg den svart-gula sidan och jag minns när jag läste inlägget som Sid hade skrivit om Linas resa. I November 2010 skaffade jag ett gymkort och träffade en PT som gjorde en mätning på mig och satte ihop ett träningsschema till mig. Jag låg då på 81,2 kg med en fettprocent på 41,3%. Min tid på gymmet blev inte långvarig.Fram till mars 2011 gick jag upp till 88 kg. Men tack och lov kom alltså 2011 att bli året då jag började min resa på riktigt. Jag hittade in på Fitnessguru igen, och det var då i samma sväng som Lina och Robine skulle köra igång med ”Hundra Grymma Dagar”. Jag anmälde mig på Linas blogg på sista anmälningsdagen. Jag tvekade in i det sista. Att anmäla mig visade sig vara det bästa jag hade kunnat göra. Det fick mig på banan, och det höll mig kvar där. Och det var så jag träffade Lina för första gången. I en deltävling, där vinsten var att få en dag med Lina, Robine och Sid på Delta Gym, blev jag en av fem vinnare. Även här tvekade jag in i det sista innan jag skickade iväg mailet med motiveringen till varför de skulle välja mig.(Bild från delta-dagen)

Rubriken på mitt mail var ”Jag vill vara en vinnare”. Och här kommer ett litet utdrag från mailet:

”Dock är jag en sådan person som bävar inför att åka till gymmet just därför att jag är osäker i precis alla övningar jag utför. Jag väljer taktiskt att ha på mig tjockare kläder, för att ingen ska se om jag har en vinkel fel här eller där under mina utföranden, och ofta skippar jag övningar om det står för mycket folk i närheten.”

När jag läser igenom mailet nu känner jag inte alls igen mig. Samtidigt vet jag precis hur jag kände.
Under 2011 gick jag ner 13kg och jag gick från att i mars ha problem att promenera mina 2 km till skolan, till att fjällvandra i Sarek i slutet av sommaren.

 

2012 kördes ”Hundra Grymma Dagar 2.0” och jag gick självklart med igen. Lika inspirerande som året innan, men jag kände fortfarande att jag inte låg på den nivå där jag ville vara i min träning. När 2012 års HGD var slut bestämde jag mig för att anställa Lina som PT.


Mina förväntningar på vad jag skulle få ut av att anställa Lina var att hon skulle kunna hjälpa mig att höja intensiteten i mina träningspass, lära mig tekniken fullt ut samt att jag skulle utvecklas fysiskt och mentalt. Vad jag ha uppnått på det här halvåret har mer än väl passerat mina förväntningar.

Jag känner mig ännu mer hemma i gymmet än tidigare, jag har en plan för varje dag och jag har ett stöd dit jag kan vända mig med frågor och funderingar. När jag började träna med Lina tyckte jag att jag hade kommit långt i min träning, men hon har verkligen hjälpt mig att höja träningen till en helt ny nivå.

Lina har fått mig att se möjligheterna att lyckas, snarare än möjligheterna att misslyckas. Detta gäller för både de små och de stora delarna av mitt liv, i kosthållningen, i slutet av varje set i gymmet och i övriga delar av livet. Sedan jag anlitade Lina har jag dessutom gått ner ytterligare ca 9 kg och ökat i styrka.

Varför jag nu har lyckats göra den förändring som jag eftersträvat är förmodligen för att jag verkligen har bestämt mig, jag skaffade mig hjälp, kunskap och verktygen för att lyckas.

80 kg marklyft 9 mars 2013

Vad vill du säga till de som idag är där du var förut?

Våga ta steget. Våga lyckas. Vägen till målet är inte spikrak och det kommer inte att vara lätt. Men se inte varje avvikelse från målplanen som ett misslyckande, för om du väl bestämmer dig för att påbörja din resa och innebär ett felsteg att du bara behöver komma tillbaka på banan och fortsätta mot målet, du kommer aldrig behöva starta om.

Vänta inte på att motivationen ska hitta dig. Ta steget att förbättra ditt välmående nu. Ju längre du väntar, desto troligare är det att du försvårar din resa. Jag påbörjade min resa i desperation efter förändring, och jag önskar att jag inte hade behövt göra det, för det hade förmodligen tillåtit mig att njuta av resan ända från början.

Se inte resan som en quick-fix, låt den förändra ditt liv. Jag har låtit min resa ta tid. Men för mig har det aldrig varit viktigt med en quick-fix, utan jag är så nöjd med de förändringar jag har gjort och att de nu genomsyrar hela min livsstil. Fysiskt som mentalt.
Våga ta hjälp. Har du inte verktygen eller kunskapen, se till att skaffa dig det. 


Min utveckling med Lina:


 

SOM ALLTID- LÄMNA EN KOMMENTAR ELLER EN TUMME UPP

TILL DESSA FANTASTISKA PERSONER! yes


Vill du läsa om fler av mina klienters framgångar? 

Viktnedgång - Kim 

Viktuppgång - StureANLITA MIG

lina@fitnessguru.se 

Comments (0)
0 av 1
OPTIONS