linakuijl

Idag fick jag besök av mina två favoritmän i världen, Victor och Ville. Victor bygger vår kommande portal och han håller också på med en sjukt intressant grej, bra för hundar som heter DogBox!


Det är en prenumerationsbaserade tjänst där du varje månad får hem en box med handplockade hundprodukter, allt från leksaker och innovativa prylar till naturliga godsaker, hundben, hygienprodukter och hälsosamma kosttillskott!Förutom det, donerer DogBox 10% av sin vinst till organisationer och ideell förening som hjälper till att förändra livet för hundar i nöd. Så surfa in på https://www.dogbox.se/ och skämma bort era fyrbenta vänner samtidigt som ni hjälper utsatta hundar!
Ni kan även gilla DogBox på Facebook https://www.facebook.com/DogBox.se för att vara med i utlottningen av månadsprenumerationer, varje vecka! 

Comments (1)
NuhHej, Jag skriver detta inlägg för att erbjuda dig och även dina läsare instagram följare till otroliga priser och väldigt snabba leveranser! Vi är billigast i Norden och har över 6000+ super nöjda kunder! http://www.instagramfoljare.se Bästa hälsningar Instagramfoljare.se2014-06-26 15:34

Vi har tidigare i artikelserien gått igenom våra tre energigivande näringsämnen protein, fett och kolhydrater. Utöver dessa tre, har våra kroppar även en rad näringsämnen som inte ger oss någon energi - nämligen vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Omsättningen av dessa mikroämnen är betydligt större hos tränande och aktiva än hos stillasittande och inaktiva individer. Detta är kanske inte så svårt att förstå, eftersom fler ämnen omsätts hela tiden i samband med att vi rör på oss. När vi förbränner energi, omsätts också syre i större grad, vilket gör att fria radikaler bildas i större utsträckning. Bl.a. vårt DNA kan ta skada av dessa reaktiva ämnen, varför aktiva har ett större behov av antioxidanter.

Särskilt utsatta är dem som försöker att hålla vikten/fettprocenten låg trots en aktiv livsstil. Kampsportare, gymnaster och många fitnessentusiaster utgör med andra ord en riskgrupp utifrån detta. 

                                     

 

                                                    VAD ÄR VITAMINER?

Vitaminer delas upp i fett- respektive vattenlösliga sådana. Detta innebär att de löser sig i och därmed också bör intas med antingen fett eller vatten, samt att de lagras på olika sätt i vår kropp. Medan ett stort intag av vattenlösliga vitaminer i princip kommer att leda till att vi kissar ut dem, kan ett överdrivet intag av fettlösliga dito leda till förgiftning på sikt, eftersom de ansamlas i kroppen.

Våra fettlösliga vitaminer är A, D, E och K, medan de vattenlösliga är B- och C-vitaminer.

VITAMIN A - Vitamin A utgör en antioxidant och är viktig för vår syn och hud. Vi hittar detta ämne i mejeriprodukter, inälvsmat och vissa grönsaker, såsom morot.

VITAMIN D - Vitamin D-tillskott har blivit väldigt populärt på sistone, vilket inte är helt tokigt. Vitaminen spelar en roll i upptaget av kalcium och verkar också påverka immunförsvaret. Solljus är en av våra främsta källor till D-vitamin, men under vinterhalvåret har vi som bekant inte så mycket sol här uppe i norr. Ett tillskott kan därför vara att rekommendera främst under årets mörka månader. Livsmedelsverket ökade förra året rekommendationerna för D-vitamin, och dessa rekommendationer är ännu högre i en del andra länder. Kostmässigt finner vi vitamin D i fet fisk.

VITAMIN E - Också vitamin E är en antioxidant och återfinns i vegetabiliska oljor, ägg, lax och nötter. Ofta innehåller fiskolja i tillskottsform vitaminet, som skyddar mot nedbrytning av fettsyror.

VITAMIN K - Vitamin K reglerar blodets koagulering och finns i många livsmedel, samt tillverkas i våra tarmar. Brist är ovanlig.

B-VITAMINER - Vi har många olika B-vitaminer i omlopp, och de spelar alla en viktig roll för ämnesomsättningen, liksom för vårt nervsystem. De flesta är vanligt förekommande i maten, men vitamin B12 finns enbart i animaliska livsmedel. Detta gör att veganer (och i viss mån även vegetarianer) bör ta tillskott av vitamin B12.

VITAMIN CVitamin C är ännu ett vitamin som också tjänstgör som antioxidant. Det anses allmänt känt att C-vitamin är bra vid virussjukdomar, men det är tveksamt om så faktiskt är fallet. Citrusfrukter, paprika och broccoli är goda källor till vitamin C.

 

                                             

 

                                               VAD ÄR ANTIOXIDANTER?

Vi har redan nämnt flera antioxidanter (se ovan) och deras funktion, och ytterligare ett exempel är mineralet selen. Generellt återfinns antioxidanter i färgstarka livsmedel och vanliga källor till dessa är färska örter, citrusfrukter, broccoli, blåbär och spenat. Tillskott kan vara aktuellt hos individer med lågt energiintag och hög aktivitetsnivå, men överdriven dosering kan få motsatt effekt och öka den oxidativa stressen.

                                                                           

 

                                                  VAD ÄR MINERALER?

Kroppen har många mineraler i omlopp, och vi tänkte nämna några av de mest omtalade.

JÄRN - Järn är viktigt för blodets och musklernas syretransport, liksom för en del enzymer. Brist förekommer framför allt hos kvinnor, eftersom de förlorar en del järn under menstruationen. Järnrika livsmedel är rött kött och inälvsmat, medan bl.a. spenat är en moderat vegetabilisk källa. Järnbrist inte alltid lätt att upptäcka, eftersom man kan ha ett normalt blodvärde men ändå ha brist på ämnet.

MAGNESIUM - Magnesium behövs i flera ämnesomsättningsfunktioner och återfinns i allt från bröd till mejerier.

KALCIUM - Kalcium stärker skelett och tänder och vi finner mineralet i olika mejerier. Vet du med dig att du inte äter särskilt mycket mejerier, bör du med andra ord överväga ett tillskott.

ZINK - Zink spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och brist är inte helt ovanligt hos idrottare, främst kvinnliga sådana. Det återfinns framför allt i animaliska livsmedel.

 

 

                SAMMANFATTNING VITAMINER, ANTIOXIDANTER & MINERALER

En varierad kost i tillräcklig mängd ger oss ofta goda förutsättningar för att få i oss de vitaminer och mineraler som behövs. Aktiva människor har emellertid ett ökat behov och därmed ett ökat krav på kostens kvalitet. Vet du med dig att du äter något för lite energi, ensidigt eller utesluter exempelvis animalier, mejerier eller grönsaker, bör du överväga ett tillskott för att säkerställa att du får i dig allt din kropp optimalt behöver.

Ett bra tips för en multilösning är: Fitnessgurus one pak, ett allsidigt tillskott som tillgodoser dig med både vitaminer, mineraler och omega 3-fetter. Här har man tagit hänsyn till att det inte är bra att överdriva intaget av fettlösliga mikroämnen och du får allt enkelt förpackat i en liten portionspåse. Perfekt för dig som glömmer bort att ta dina tillskott, eller helt enkelt inte orkar engagera dig i projektet att pussla ihop din egen kombination av alla märken som finns ute på marknaden. Fitnessguru har redan gjort det åt dig!
 

                                                                 

 

/ Kim Larsson & Lina Kuijl & Amandah Melin 

Comments (0)

 Vi kommer så väl ihåg när Anna först kom in genom dörrarna på centret och hur malplacerad vi tyckte hon kändes i sin dåvarnde form. Den tjejen som satt framför oss var glasklart fast i helt fel kropp. Anna var inte sen att hålla med oss. 
 

En komplicerad graviditet hade resulterat i 30 kilo extra, en havandeskapsförgiftning och två ansiktsförlamningar. Målet var att ta sig från 92,5 kg till under 70 kg innan 1 juni och sedan kunna njuta av sommaren i en starkare, hälsosammare kropp. Anna har haft allt emot sig under dieten och sjukhusbesök bromsade upp hennes resa och gjorde slutetappen tuffare än väntat. De senaste 8 veckorna gick hon ner 12,4 kg för att nå målet till deadline, vilket är allt annat än lätt. 
 

Det är en beundransvärd envishet och disciplin som lett Anna till där hon är idag, till dagen när hon äntligen kunde kliva upp på vågen med ett stort leende på läpparna och jubla över att äntligen vara en 60-something igen och att ha tappat dryga 22 kg! 
 

                                                  Tack Anna för att du lät oss följa dig på din resa (början av din resa)!
                              Och t
ack för din otroliga vilja som gett oss så mycket inspiration. Vi är så obeskrivligt stolta över dig! 

 

                                                           


ANNAS FANTASTISKA RESULTAT: 

Vikt: - 22,4 kg

Axlar: 105 cm -15 cm

Armar avslappnat:  29,5 cm -10,5 cm

Bröst: 88,5 cm -19,5 cm

Midja bredaste: 85,5 cm - 23,5 cm

Midja smalaste: 68 cm - 22 cm

Stuss: 102,5 cm  -19,5 cm

Lår under rumpa: 61 -17 cm

 

               

                   

              

 

Comments (1)
Mette CampVilken förebild du är Anna, fantastiskt resultat. Stort Härligt Ljuvligt Sköööönt GRATTIS till dig :) 2014-06-07 11:37
0 av 1
OPTIONS