linakuijl

Är du kanske en av dem som kämpar och kämpar med att öka i vikt, utan att lyckas? Eller tillhör du den motsatta gruppen som avundsjukt iakttar dessa tjejer och killar medan du kämpar med att gå ned i vikt? De verkar kunna äta precis vad som helst men håller sig smala oavsett! Vad ligger egentligen bakom detta fenomen och vad kan man göra åt det, om man faktiskt vill gå upp i vikt? Är det genetiskt medfött eller kan man påverka och erhålla detta fenomen? 


VARFÖR ÄR VISSA MÄNNISKOR NATURLIGT SMALA?

Precis som i de allra flesta frågor, finns det inte ett simpelt svar på denna fråga. Flera faktorer spelar in och alla förklaringsmodeller stämmer inte in på alla människor.

Vi kommer att lägga fokus på två faktorer som gör att vissa människor tycks hålla sig smala oavsett vad de gör.

Först och främst - energibalans

Om du börjar föra kostdagbok över en naturligt smal individs matvanor, kommer du att inse att denne förmodligen inte äter så mycket som du trodde från början. Dessa tjejer och killar har nämligen en tendens att omedvetet kompensera för stora och kaloristinna måltider. Detta innebär att även om denne äter en pizza, en påse godis och dricker en liter läsk på lördagen, kommer han/hon inte att hamna på ett kaloriöverskott om vi slår ut det hela på några dagar. På söndagen kanske denne nöjer sig med en sallad till lunch och glömmer bort att äta middag. Personen hamnar alltså då i energibalans.

Vad är då hemligheten bakom denna automatik i energiintaget? Det beror på flera faktorer. Dels ligger personen ifråga på en vikt som kroppen trivs med samtidigt som denna individ har ett tämligen okomplicerat förhållande till mat medan personen ifråga förmodligen även besitter en viss typ av gener. Det är alltså en blandning av flera faktorer, som tillsammans skapar detta förhållande, hur och varför har forskningen ännu inte klarlagt.

Och så var det en sak till - förbränningen 

En annan faktor som spelar roll för en naturligt smal tjej eller kille, är att dessa ofta tenderar att röra väldigt mycket på sig. De behöver inte nödvändigtvis gå en mil om dagen, men de förbrukar mycket energi spontant genom s.k. NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis). Detta innebär att de kanske sitter och småstudsar på stolen och gärna flyger upp och ner för att ta tag i diverse saker och därmed har en hög förbränningen genom sin höga vardagliga aktivitet.
 


ÄR ÖVERVIKT ETT GENETISKT PROBLEM?

Gener spelar förmodligen en avgörande roll för hur din fysik kommer att se ut. Det finns dock en otroligt viktig sak att påpeka här: det är inte generna som gör dig tjock. Bara för att du har genetiska förutsättningar för att bli över- eller underviktig, måste det inte bli så. Det är vad du äter och hur du rör dig som i slutändan spelar roll, alltså din energibalans! 

Generna kommer nämligen inte att framför allt påverka din förbränning utan snarare din hunger och hur mycket du äter.

Det är också av väldigt stor vikt att inse att olika typer av mat påverkar oss på olika sätt. Om du har lätt för att överäta och svårt för att uppnå känslan av att bli mätt, bör du definitivt inte välja skräpmat i form av halvfabrikat, högfett- och sockerstinn kost etc. Dessa livsmedel mättar sämre än rena och kvalitativa råvaror (tänk kött och potatis) och kommer göra att din aptit stimuleras ytterligare.

Hur gör jag för att gå ned i vikt?
För dig som vill gå ner i vikt handlar det om att äta mindre än vad kroppen gör av med, alltså hamna i en negativ energibalans. Undvik skräpmat och halvfabrikat och rikta in dig på mättande, kvalitativa livsmedel. Ett bra tips är att använda sig av vår tallriksmodell: 50 % grönsaker, 30 % protein (kyckling, kött, fisk) och 20 % kolhydrater (potatis, ris, pasta) med max 2 msk sås till. Se även över din aktivitetsnivå. Lägg in lite mer träning eller promenader så att du förbränner mer, det maximerar dina resultat av ansträningninge vid kosten. 
 

 

Ätstörningar och övervikt

Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är att många kraftigt överviktiga faktiskt inte har ett hälsosamt och okomplicerat förhållande till mat. Ofta belyser man anorexia och bulimi som allvarliga ätstörningar utan att nämna att överätning också är en extremt vanlig och allvarlig form av ätstörning.

Överätning innebär i regel att man äter för att döva sina känslor och skapar då vanemönster som är extremt svåra att bryta, men det är absolut ingen omöjlighet att bryta sina destruktiva vanemönster och ta sig ur ätstörningen med hjälp av ökad kunskap och mental träning.
 

HUR GÖR JAG SOM VILL GÅ UPP I VIKT?

Slutligen kommer vi till frågan som många ställer sig men som ofta prioriteras bort: Hur ska man göra om man vill gå upp i vikt men inte lyckas?

Det bästa (och kanske lite tråkiga) svaret på denna fråga är att du helt enkelt måste se till att få i dig mer energi än du gör av med. Om du tänker efter kommer du att inse att du inte äter så mycket som du tror vilket gör att din kropp inte får tillräckligt med energi för att du ska gå upp i vikt.

Du måste alltså öka ditt energiintag på ett eller annat vis, till exempel genom att börja skriva ner och se vart du tenderar att hoppa över måltider. Välj energität mat utan att för den delen prioritera godis! Nötter, olja, avokado, lax och diverse flytande kalorier kan vara livsmedel som hjälper dig att öka energinivån under dagen. Gör din egen gainer och gör en smoothie på proteinpulver, kokosfett, havregryn och banan och håll koll på ditt intag!/ Kim Larsson, Lina Kuijl & Amandah Melin

Comments (0)
OPTIONS